Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 30 април СЗО ще направи преглед за включване на ваксината на Moderna в списъка за спешна употреба

Световна здравна организация

На 30 април, петък, техническите експерти на Световната здравна организация ще направят преглед на ваксината срещу Covid-19 на компанията Moderna с оглед на включването ѝ в списъка за спешна употреба на СЗО, заяви за Ройтерс говорител на международната здравна организация.

"В петък ще обсъждаме ваксината на Moderna", заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер в отговор на запитване на агенция Ройтерс. Решение за ваксината на американския производител на лекарства, която сега се оценява по съкратена процедура въз основа на предишния преглед, направен от Европейската агенция по лекарствата, се очаква да бъде факт един до четири дни след това, допълни Линдмайер.

Досега одобрение от СЗО са получили ваксините срещу Covid-19, произведени от Pfizer, AstraZeneca и Johnson & Johnson, което е сигнал до националните регулаторни органи за безопасността и ефикасността на продукта.

Комитетът на техническите експерти на СЗО направи преглед в понеделник на коронавирусната ваксина на китайския производител на лекарства Sinopharm и трябва да направи преглед на продукта на другата китайската фармацевтична компания Sinovac на следващото си заседание на 3-ти май.

Стефан Бансел, изпълнителен директор на Moderna, заяви в петък,  че компанията е на път да произведе до 1 милиард дози от ваксина си срещу Covid-19 тази година и още 1,4 милиарда дози догодина.

"Ние се намираме на крайния етап, за да постигнем споразумение за включване на нашата ваксина в COVAX", каза Бансел, визирайки програмата на GAVI Vaccine Alliance и СЗО за споделен достъп до ваксините за страните с по-ниски доходи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени