Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

UBS загуби 774 млн. долара от фалита на фонда Archegos, но отчете повишение на печалбата с 14%

UBS Group обяви във вторник, че е загубила 774 милиона долара заради фалита на американския хедж фонд Archegos Capital Management през миналия месец, като това са по-големи от очакваното щети, причинени от скандала с този фонд.

Най-голямата по активи банка в Швейцария посочи, че тези загуби са в резултат на приключване на сделките с американския хедж фонд, което е отнело 434 милиона долара от нетна ѝ печалба през първото тримесечие на 2021 г.

Нетната печалба на банката все пак е нараснал през първите три месеца на годината с 14% до 1,824 млрд. долара поради нарастване на приходите от инвестиционно банкиране с оглед на силното представяне на пазарите на акции. Очакванията на финансовите пазари бяха за по-ниска нетна печалба в размер на около 1,591 млрд. долара.


UBS също така заяви, че вече е напълно излязла от всички позиции във фонда Archegos и че допълнителните загуби от този скандал през второто тримесечие ще бъдат незначителни.

Главният изпълнителен директор на UBS Ралф Хамерс, който е на този пост от ноември, заяви, че банката приема много сериозно инцидента, разочаровал се е и преразглежда своите системи за управление на риска, за да избегне подобни ситуации в бъдеще. Той каза още, че това не е попречило на UBS да подобри капиталовата си позиция през тримесечието и че инвестиционната банка е в състояние да поеме загубата.

Archegos, семейният фонд на Бил Хуанг, предизвика истински хаос на Уолстрийт, когато не можа да отговори на маржин изискванията през март и това доведе до изпадането на хедж фонда в несъстоятелност.

В резултат на скандала с този американски хедж фонд, редица други банки също понесоха огромни загуби, като Credit Suisse загуби 5,5 млрд. долара, Nomura - около 2 млрд. долара, Morgan Stanley - 911 млн. долара, като и други банки също отчетоха загуби.

UBS беше една от около половин дузина банки, които бяха предоставили заеми на Archegos, за да заемат големи, концентрирани позиции в акции. Някои от позициите обаче се обърнаха през март и банките загубиха доста пари, продавайки акциите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна