Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пендаровски е в Брюксел и обсъжда проблемите на Скопие с България

| обновено на 27.04.21 в 21:09
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски (вляво) с председателя на Европейския парламент Давис Сасоли - Брюксел, 27 април 2021
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на РС Македония Стево Пендаровски се срещна с еврокомисаря по политиката на съседство и преговорите за разширяване Оливер Вархели и със специалния представител на ЕС за диалога Белград-Прищина и други регионални въпроси в Западните Балкани Мирослав Лайчак, предава БГНЕС. Според кабинета на президента на срещата с Вархели президентът е изразил своята благодарност за неговия ангажимент и подкрепа за доставка на 651 000 дози ваксини на Pfizer за Западните Балкани, от които РСМ ще получи 119 000 ваксини.

Той е приветствал също ролята на Вархели при изготвянето на икономическия инвестиционен план за Западните Балкани от Европейския съюз.

Двамата са обсъдили възможностите за напредък на Северна Македония в евроинтеграцията в контекста на предстоящите срещи в рамките на Европейския съюз, които ще се проведат през май и юни тази година, както и двустранни въпроси, свързани с добросъседските отношения.

На срещата са били обменени мнения и информация за преодоляване на проблемите с България.

Подчертана е също важността на скорошно провеждане на междуправителствена конференция и официално начало на преговорите за присъединяване в Европейския съюз.

На срещата със специалния представител на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак са били обсъдени предизвикателствата пред региона по отношение на регионалната стабилност.

Пендаровски е заявил, че Северна Македония е готова да започне преговори за присъединяване с ЕС.

По-късно президентът на Северна Македония обсъди с докладчика на Европейския парламент за страната Илхан Кючюк политическата динамика в отношенията между Северна Македония и България и предизвикателствата пред двете държави. И двамата са били единодушни, че няма друг път между двете съседки, освен на изграждането на доверие и приятелство.

„И двете държави имат ангажиментда положат съвместни усилия и да се опитат да намерят допирните точки. Присъединяването на западната ни съседка към ЕС е от стратегически интерес не само за нея, но и за България, затова има нужда от диалог, искрени отношения и връщане към договора от 2017 г.", заяви Илхан Кючюк.

По време на срещата си с президента на Северна Македония Стево Пендаровски върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел отново е подчертал ясната и безспорна европейска перспектива на страната. Той е изразил очакване да бъде приета преговорна рамка от Съвета, така че първата междуправителствена конференция да се проведе възможно най-бързо. Борел е подчертал значимостта да продължи напредъкът с реформите, особено по отношение върховенството на закона.

Предстоят срещи на Пендаровски с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, председателя на Европейския парламент Давид Сасоли. Утре президентът Пендаровски ще се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна