Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на потребителските нагласи в САЩ през април до 14-месечен връх

Потребителските нагласи относно икономическото развитие на САЩ се подобриха рязко през април до 14-месечен връх благодарение на предоставените допълнителни държавни фискални стимули и ускорената ваксинация срещу Covid-19, което позволява на все по-голяма част от бизнес услугите да отворят отново, допринася за повишаване на търсенето и за разкриването на нови работни места от страна на компаниите.

Това показват резултати от последно проучване на компанията Conference Board.

Индексът на потребителското доверие скочи през април до 121,7 пункта от 109,7 пункта през март, докато очакванията бяха за доста по-скромно нарастване към 113,0 пункта.

Това е най-високо ниво на индекса от февруари 2020 г. насам - точно месец преди коронавирусната пандемия да удари и САЩ. Индексът обаче все още остава под неговия 20-годишен връх от 132,6 пункта, достигнат през февруари миналата година.

Индексът, измерващ оценката на американските потребители за текущите икономически условия в страната (въз основна на тяхната оценка за текущите бизнес и условия на трудовия пазар), нарасна много силно до 139,6 пункта от 110,1 пункта през март.

В същото време индексът на потребителските очаквания за икономическата активност през следващите шест месеца (въз основна на краткосрочните бъдещи очаквания за доходите, бизнес и условията на трудовия пазар) се повиши доста по-скромно до 109,8 пункта от 108,3 пункта месец по-рано.

Лин Франко, старши директор на проучването на Conference Board, коментира резултатите така: "Потребителското доверие се възстанови рязко през последните два месеца и сега е на най-високото си ниво от февруари 2020 г. Оценката на потребителите за текущите условия се подобри значително през април, предполагайки, че икономическото възстановяване ще се засили допълнително в началото на второто тримесечие. Краткосрочните инфлационни очаквания се запазиха стабилни през април, но остават повишени".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна