Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След изборите в Албания: Опозицията обвинява властта в купуване на гласове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В първото си обръщение след загубата на парламентарните избори в Албания днес, лидерът на Демократическата партия Люлзим Баша заяви, че изборите на 25 април са били „изборна касапница”, обвинявайки Еди Рама, че е използвал "мръсни" пари за кампанията.

Баша заяви пред централата на партията, че те са "по-решени от всякога да продължат битката".

„Станахме по-силни. Ние сме по-решителни от всякога. Всеки, който мисли, че ще се предадем, не ни познава. Ще продължим битката с всички сили. Ще продължим да се борим за демокрация. Ще продължим да се борим за победа, защото нашата мисия е по-голяма от всички нас", каза Баша.

Той заяви, че изборите нямат нищо общо с демокрацията, че вярва в победата, която ще възстанови демокрацията в Албания, но че тяхната битка не е достатъчна.

„Тези избори нямаха нищо общо с демокрацията. Влязохме в тази битка не с политически опонент, а с режим, който направи всичко, за да унищожи честната изборна надпревара. Те са променили конституцията и избирателния кодекс в нарушение на всички правила. Десетки хиляди невалидни гласове, най-големият брой досега – представлява два пъти разликата между двете партии. Хвърлени са милиони евро за реализиране на най-голямото купуване на гласове, което опорочава волята на електората”

Той добави, че Рама е сътрудничил и продължава да си сътрудничи открито с представители на престъпния свят.

„Еди Рама си сътрудничи и продължава да си сътрудничи открито с представители на престъпността като Том Доши, срещу който се обяви целият демократичен свят. Той включи в листите си представители на престъпността. Въпреки всичко това - ние донесохме голямо постижение на демокрацията в Албания," каза Баша.

Том Доши е в "черния списък" на САЩ, поради което американският посланик Юри Ким настоя кандидатурата му за депутат да не бъде приета от ЦИК.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна