Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Михайлов оттегли оставката си, Първа лига се увеличава

Борислав Михайлов говори пред медиите.
Снимка: Sportal.bg

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов неочаквано оттегли подадената от него оставка през октомври 2019 година. Той се заръща начело се след 558 дни.

Това стана на днешния Изпълнителен комитет на централата. През последните 18 месеца изпълняваш ролята на временен президент бе Михаил Касабов, който бе избран за вицепрезидент на последния конгрес през 2018 година. 

353 клуба са били поискали той да си оттегли оставката, обяви Михайлов. Нямало политически, когато я е подал, сега също политическата конюнктура нямала значение за завръщането му.

"Връщам се, за да свърша работата, за която съм избран. Не видях нещо да се промени за последната година и половина в българския футбол. Димитър Бербатов да заповяда на редовния конгрес, той трябва да убеди футболните хора в неговите идеи, програми и т.н." заяви Михайлов на пресконференцията.

Мандатът на Борислав Михайлов приключва през февруари догодина. Така насроченият за 25 юни конгрес за избор за нов президент няма да се състои. 

Той не отговори дали ще се кандидатира на конгреса през 2022 година. 21 милиона лева е бил бюджетът на БФС, а сега е спаднал до 16 милиона и затова Михайлов ще търси спонсори.

Друго важно решение е, че Първа лига се увеличава от 14 на 16 отбора. Не се уточни обаче дали ще има изпадащи този сезон. Догодина също щяло има плейофна фаза.

Емил Костадинов разясни, че увеличението е на база допитване, според което 16 клуба от Първа и от Втора лига са били "за". Несъгласните са били три - ЦСКА София, ЦСКА 1948 и Литекс, а останалите не са отговорили.
БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна