Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антъни Блинкън предупреди Турция да се въздържа от нови покупки на руско оръжие

Антъни Блинкън, държавен секретар на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди Турция и всички съюзници на САЩ в сряда да се въздържат от допълнителни покупки на руско оръжие, като заяви, че това може да предизвика нови санкции.

Изказвайки се на виртуално събитие във Вашингтонския чуждестранния пресцентър, Блинкън определи покупката от страна на Анкара на руската противоракетна система С-400 като заплаха за американската сигурност, призовавайки турските лидери за пореден път да се откажат от нея, съобщава Ройтерс.

"Също така е много важно занапред Турция и всички американски съюзници и партньори да избягват бъдещи покупки на руско оръжие, включително допълнителни системи С-400", посочи той.

"Всички значителни транзакции с руски отбранителни субекти отново могат да бъдат предмет на закона, при това отделно от и в допълнение към вече наложените санкции", каза държавният секретар, позовавайки се на Закона за противодействие на американските противници чрез санкции, който има за цел да разубеди държавите да купуват военна техника от врагове на НАТО.

По-рано този месец Държавният департамент наложи санкции на турското президентство на отбранителната промишленост, държавен орган, управляващ военните технологии на страната, заради сделката с Русия за С-400.

Блинкън каза още, че предвид широко известните възгледи на президента Джо Байдън, декларацията му в събота, че кланетата на арменци през 1915 г. в Османската империя представляват геноцид, не би трябвало да представлява изненада.

Говорител на турския президент заяви в неделя, че декларацията на Байдън е "просто скандална" и Турция ще отговори през следващите месеци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна