Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисия чиста вода

’Clean Water’ Mission

| обновено на 30.04.21 в 19:27
Снимка: Nathan Dumlao, Unsplash

Близо 4 десетилетия мисията чиста вода става все по-възможна за близо 100 хиляди жители на град Шумен. През 2016 г. с финансиране от Кохезионния фонд, осигурено чрез ОП „Околна среда“ беше официално открита пречиствателната станция за отпадни води, които вече не замърсяват околната среда. Над 30 разкрити работни места и постигната цел  - чистота на прилежащите водни басейни. Проектът беше от рисковите водни обекти за страната и ако не беше завършен, Шумен трябваше да върне 49 милиона лева европейски средства – отчете преди 5 години на откриването на обекта премиерът Бойко Борисов:

“Шумен вече има над 62 млн. в екология, здраве, над 100 души ползва тази пречиствателна станция, реките на р. Камчия са чисти – това е важно за Шумен днес“


Пречиствателната програма за отпадни води пречиства водата на три нива – механично, биологично и химично. Годишно станцията отстранява до 2900 тона органично замърсяване, 5800 тона химично замърсяване, 2600 тона неразтворени вещества, 482 тона общ азот и 72 тона фосфор. Станцията е проектирана да работи в няколко режима на работа. Всички процеси и възможни режими на работа са изцяло автоматизирани с възможност водата допълнително да се обеззаразява чрез UV лампи.


„Основното предназначение на тази станция е да пречиства каналните води, за да се изливат като условно чисти в река Камчия“, обясни Боян Тодоров, зам.-кмет по строителство и екология в Община Шумен. 

Пречиствателната станция за отпадъчни води е съоръжение, което мнозина шуменци дори не са виждали. То е изградено в покрайнините на града. Ползите от него обаче са безспорни, уточни Димитър Димитров, преподавател в катедра „Биология“ на Шуменския университет.

„Ако говорим за земеделие, тогава тази вода, която би се използвала надолу по течението, ще бъде свободна от патогени и няма да навреди на продукцията. Водата не мирише по лош начин и е чиста. Това превръща реката и в място за отдих“.

Пречиствателната станция за отпадъчни води в Шумен работи вече пета година. Без нея обаче едва ли десетият град на България щеше да получи европейско финансиране за пречиствателната станция за питейни води.

„Това е един дълъг път. Ние трябваше да докажем пред европейските институции, че можем да усвояваме правилно финансовите средства. С пари на общината това е невъзможно, така че финансирането с европейски средства е едно голямо предимство“, уточни зам.-кметът Боян Тодоров.

България е една от половината държави-членки на ЕС, която може да използва средства от Кохезионния фонд. Освен това в новия програмен период страната ни разполага с над 3,2 милиарда лева по линия на Кохезионния фонд – подчертава евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков.

„Най-важното е, че благодарение на този фонд се финансират много големи проекти във ВиК мрежа, пречиствателни станции, които иначе едва ли биха се случили без това европейско финансиране. В началото на 2000 г. се работеше предимно в авариен режим, отстраняваха се аварии, които временно отстраняваха проблема. През последните 10 години не се работи на парче, а се преминава в инвестиционен режим – цялостни решения, т.нар. водни цикли в големите градове, които решават проблема с водоснабдяването за десетилетия напред.“


Десетки милиона лева са вложени в Шумен за водния цикъл на града. Проблемите с водопреносната мрежа все още не са преодолени. Авариите и спирането на водата съпътства ежедневието на шуменци. Всичко това са загуби по системата на водоснабдяването заради прекалено старата инфраструктура  - тези притеснения изрази областният управител на Шумен Стефан Желев.

По последни данни на КЕВР от 2019 г. малко над 60 на сто от количеството вода в страната се губи и не се фактурира, припомни инж. Атанас Паскалев – член на УС на Българската асоциация на водите  - а Шумен е част от устойчивата негативна статистика.

„Неглижирането на тези проблеми години наред в края на краищата водят до такива проблеми“, и препоръчва: „Част от средствата по Оперативна програма да бъдат целенасочено за намаляване на загубите на вода в различните населени места, като се правят търгове и за това, а не само търгове за цикъл вода, канал, пречистване.“

Осигуряване на чиста питейна вода, пречистване на отпадните води е мисия от десетилетия за град Шумен и региона. Мисията чиста вода вече е в своя финален ход. През есента на миналата година стартира друг мащабен проект с финансиране от Кохезионния фонд, осигурено чрез ОП „Околна среда“– 21 милиона лева  е стойността за изграждане на пречиствателна станция за питейна вода. Това е инвестиция не само във водоснабдяването, а и в подобряване на градската и бизнес среда на Шумен. Само след месеци в чешмите на жителите на града ще потече чиста вода. Към пречиствателната станция ще има и модерна лаборатория с денонощен контрол на показателите за качеството на питейната вода.


Строежът на пречиствателната станция за питейни води върви в срок, дори леко го изпреварва, обясни Стоян Владимиров, главен инженер на ВиК дружеството в Шумен.

Водните проблеми на Шумен не са от вчера. Те създават тревоги на стотици хиляди души вече четвърто десетилетие. „Навремето през 1981 г. въпросът се е поставял. И през 1988 г., и по-нататък. Но това е един от най-належащите проблеми на града. Приоритет трябва да бъде изграждането на пречиствателна станция за питейни води“,  каза шуменецът Иван Бъчваров.

Няколко месеца в годината питейната вода в Шумен е с повишен показател за мътност. Препоръките на РЗИ са водата да не се използва за пиене и готвене.


Само преди месеци ЕП ревизира Директивата за водите, а заедно с гражданската инициатива „Право на вода“, събрала близо 2 милиона подписа се гарантира по закон на всички граждани на ЕС правото на чиста питейна вода. Все още констатациите на европейските институции остават тревожни. ЕП алармира, че милиони европейски граждани нямат достъп до вода изобщо или имат застрашен достъп до некачествена опасна вода. Една от страните е България.

2027 г. е крайният срок за постигане на добро състояние на повърхностните и подземните води в ЕС. Следващите планове за управление на речните басейни, обхващащи този период, ще бъдат критични в това отношение - предупреди еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски:
„В управлението на водите се заложи ясна основа за защита правото на вода като основно човешко право. ЕК е силно ангажирана да подкрепи държавите членки в усилията им да засилят управлението на директивите за отпадъчните и питейни води. Ще бъде изключително важно да опазваме водите. Ако ги възстановим, те ще ни се отплатят богато.“

Гражданите на Европейския съюз намират за нещо съвсем естествено да имат достъп до чиста вода. Жителите на Шумен обаче намират за нещо съвсем естествено няколко месеца в годината до домовете им да се доставя мътна вода, която не е препоръчително да пият.

Водните проблеми са тези, които карат най-много шуменци да търсят помощ от вече бившия обществен посредник в общината Иван Капралов. Два мандата той бе медиатор между недоволните гражданите и ВиК дружеството.

„Това е постоянна тема. За качеството на водата. Дали е мътна, кафява. Най-често хората казват „Плащаме питейна вода, а тя е некачествена и не мога да я пия“. Когато възникна първото гражданско недоволство през 2013 – 2014 г. шуменци бяха писали, че ако ще получават такава вода, искат да има намаляване на цената. Тя не е питейна вода, а е за поливни нужди. На картата на омбудсмана Шумен е постоянният пример по темата вода“.

На какво обаче се дължи проблемът с мътната вода през зимните и пролетните месеци в Шумен? На този въпрос отговаря инж. Светлозар Дамянов, дългогодишен управител на ВиК Шумен, който е пенсионер от 2016 г.

„Основният източник на вода за Шумен е язовир „Тича“. Всичката вода като дъжд или сняг, която пада във водосбора, замътва водата в язовира. Такава вода стига и до гражданите, защото липсва пречиствателна станция за питейни води“.


Водата е източник на живот, а правото на чиста питейна вода и канализация е основно човешко право. Само месеци остават мисията чиста вода за шуменци да бъде изпълнена, благодарение на европейската солидарност и обединените усилия на всички заинтересовани страни.

Снимки: Радио Шумен

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна