Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Призив към сдържаност след смъртоносни протести в Колумбия

Протест в Богота, 4 май 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната общност разкритикува „прекомерната употреба на сила“, както я определи ООН, от страна на органите на реда в Колумбия след многобройни смъртни случаи по време на продължилите дни антиправителствени протести, предаде АФП.

ООН, САЩ, ЕС и правозащитни организации се включиха в хора от критики, след като по официални данни 19 души бяха убити, а близо 900 ранени в сблъсъци със силите за сигурност.

Омбудсманът на Колумбия – държавна агенция независима от правителството, посочи, че 89 души са вписани като „изчезнали“.

Десетки хиляди колумбийци излязоха на улиците на демонстрации, които започнаха миналата сряда, срещу предложена данъчна реформа. Недоволството прерасна в мащабни протести срещу правителството на президента Иван Дуке.

Във вторник протестиращите блокираха пътища в няколко части на страната на фона на нови демонстрации в столицата Богота и в Кали в западната част на страната.

С падането на нощта десетки души атакуваха полицейски участъци в столицата.

По-рано кметицата на Богота Клаудия Лопес призова протестиращите да „документират какво се случва на улицата“, след като искането ѝ полицията да прекрати използването на гумени куршуми срещу демонстранти бе отхвърлено.

Най-тежка е ситуацията в Кали, трети по големина град и най-тежко засегнат от безредиците. Там от петък по нареждане на правителството стотици войници патрулират по улиците. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна