Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не се осъществиха очакваните над 100 крайнодесни протеста във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди демонстранти против расизма излязоха по улиците на множество английски градове, след като полицията предупреди, че се очакват над 100 крайнодесни протеста. 

Събиранията на местата, където се очакваха антиимигрантски протести, включително в Северен Лондон, Бристол и Нюкасъл, бяха предимно мирни и спокойни. Хората скандираха и държаха плакати с текстове като "бежанците са добре дошли", както и "отхвърлете расизма, опитайте с терапия". 


На места демонстрантите образуваха и човешки вериги, за да защитят центрове за мигранти, след като полицията предупреди, че могат да се очакват над 100 митинга на крайнодесните, които може да преминат в насилие. Очакванията обаче не се осъществиха. Около 6 хиляди полицаи за борба с безредиците бяха по улиците, за да се справят с потенциалните протести и атаки срещу бежански центрове и правни кантори, специализиращи миграционно право, коментирани в приложението "Телеграм".

Припомням, че бунтовете на крайнодесни привърженици през последните 9 дни бяха предизвикани от дезинформация в интернет, че заподозреният за убийството на три момичета в Саутпорт на 29 юли е мюсюлмански мигрант.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна