Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване: По-бързата ваксинация може да предотврати милиони случаи на Covid-19

Снимка: БГНЕС

Увеличаването на дневния процент на ваксинацията в Съединените щати, целящо да се постигне покриете от 50% на населението до юли, вместо до октомври, може да предотврати допълнителни 5,8 милиона случая и 26 370 смъртни случая от Covid-19 и да спести 3,5 милиарда долара за медицински разходи и 4,3 милиарда долара от производствени загуби.

Това показват резултати от проучване на City University New York, медицинския колеж Baylor и Центъра за здравна сигурност "Джон Хопкинс", публикувано в четвъртък в медицинско издание Journal of Infectious Diseases.

Journal of Infectious Diseases е рецензирано двуседмично медицинско списание, публикувано от Oxford University Press от името на Американското общество по инфекциозни болести.

Изследователите използваха компютърен модел в рамките на САЩ, за да симулират сред цялото американско население коронавирусни инфекции с различни тежести на симптомите, ваксинации с различна честота и с различни ваксини, както и посещения в болници и клиники.

Резултатите показаха, че всяко увеличение с един процентен пункт от 40% до 50% на пълнолетните американци, които са напълно ваксинирани до есента, може да спести 674,2 милиона долара медицински разходи и 1,5 милиарда долара загуба на производителност, като същевременно предотврати 1,6 милиона случая на коронавирус и 7 100 смъртни случая.

По-рано тази седмица американският президент Джо Байдън обяви, че новата цел на имунизацията в САЩ е да ваксинира напълно 41% от населението до Деня на независимостта на 4 юли, отбелязвайки, че темповете на ваксинация са се забавили.

Според новата цел, представена от Байдън във вторник, през следващите 60 дни до Деня на независимостта на 4-ти юли е да се направят 100 милиона ваксинации срещу Covid-19, за да бъдат напълно ваксинирани 160 милиона американци или близо 41% от населението на САЩ. Той също така очаква 70% от пълнолетните американци да получат до официалния празник на страната поне по една доза от коронавирусна ваксина.

Президентът на САЩ обаче отбеляза, че темпът на ваксинация се е забавил, както се е очаквало, тъй като тези, които са били най-нетърпеливи да се ваксинират, вече са направили това. В новата фаза на програмата местата за масова ваксинация ще бъдат намалени за сметка на повече по-малки обекти, разположени по-близо и по-удобно за хората. Бизнесът също така ще създаде стимули и ще предоставя отстъпки на свои ваксинирани клиенти.

Джо Байдън също така увери, че след като Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ одобри коронавирусна ваксина, която да е безопасна за деца и тийнейджъри, правителството ще разполага с 20 000 аптеки и други места за ваксинация в цялата страна, готови да поставят ваксини.

В близките дни се очаква FDA да одобри за спешна употреба ваксината на Pfizer/BioNTech сред юноши на възраст от 12 до 15 години.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна