Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общественият съвет на БНР с призив за мораториум върху намаляването на бюджета на медията

Снимка: Ани Петрова

Общественият съвет на БНР призова да бъде наложен мораториум върху намаляването на средствата за медията. В писмо до президента, Народното събрание, Министерския съвет и Съвета за електронни медии , членовете на Обществения съвет настояват да бъде възстановена бюджетната субсидия в първоначалния ѝ размер.

Според оперната прима Александрина Пендачанска, която участва в съвета, по този начин правителството в оставка се опитва да окаже натиск върху обществената медия:

„За нас е очевидно, че чрез тези финансови санкции правителството е направило опит да накаже и да наложи натиск и контрол в тази обществена медия, която се ползва с най-голямо обществено доверие и което е изградено именно на базата на свободата и независимостта на журналистите, с което мисля, че Националното радио има пълно основание да се гордее“, каза световноизвестната оперна певица Александрина Пендачанска, член на Обществения съвет на БНР.

Преди дни генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати официално искане до парламентарната бюджетна комисия да бъде променен текстът от Закона за държавния бюджет, който позволява на Министерския съвет да орязва финансирането на общественото радио.

Причина за искането е, че бюджетът на Радиото тази година вече е намален с близо 1 милион лева, което налага намаляване на оперативни разходи и поставя под заплаха нормалното изпълнение на обществената мисия на Радиото, посочва Балтаков.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна