Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В изложба от 13 май

С фотолентата си Веселина Николаева надниква в интимността и стига до конфронтация

Снимка: Веселина Николаева

Един от водещите съвременни български фотографи, работещи с наративна фотография - Веселина Николаева, подрежда в Галерия Синтезис 21 портрета и 2 пейзажа в изложба, озаглавена Lucid Eyes. Откриването е на 13 май от 16:00 ч.

„Доверието е в основата на целия проект. Портретите надникват в интимния свят на човека, а именно за тази цел е необходимо доверие“, обясни в студиото на Радио София Веселина Николаева.

Хората, които са заснети, гледат към публиката, но гледат и към себе си. Гледат със спокойствие и откритост, с ясни очи (Lucid Eyes).

„Снимала съм хора, които са различни, които са интересни и ме вълнуват. Някои са мои познати. Хора от моя свят. Портретът се прави от снимания, не от мен. Аз просто съм човекът с търпение, който трябва да улови погледа. И  резултатът е важен, но процесът е неповторимо преживяване“, допълни още авторката.

И обясни, че е работила с апарат от най-старите, с фотолента, а принтовете са огромни и с размерите и образите могат да провокират различни чувства у зрителите.

Научете повече за Веселина Николаева и предстоящата й изложба от разговора.

  • Веселина Николаева е фотограф и преподавател. Получава професионалното си образование в Холандия и работи на свободна практика от 2001 г. Работата ѝ е показвана в множество международни изложби и фестивали. Основен фокус в нейните дългосрочни проекти са нещата, които изчезват завинаги. Тя снима изчезващи култури и колективната носталгия на обществата, чувството им за загуба и отчуждение и механизмите за тяхното справяне с глобализацията.
    През 2004 г. издава първата си фотокнига BABA, за която получава голямата наградата на Международния фотографски фестивал в Лодз, Полша, последвани от Descubrimientos Award за най-добър млад фотограф в Мадрид, Испания и наградата на Canon - Сребърна Камера през 2005 г. Оттогава Веселина публикува книгите: School no 7 (2007), Simply a Line (2009), номинирана е за наградата за най-добра книга Dutch Doc в Холандия (2010), книжното издание I Am Goood I Am Great I Am Wonderful и фотокнигата Yesterday When I Was Little (2014), която e номинирана за наградата на Vienna Photo Book Festival.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна