Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шумен празнува

Снимка: Радио Шумен

Денят на светите братя Кирил и Методий отбелязваме на 11 май. Днес е и празникът на Шумен.

Тържествата в града ще започнат в 9 ч. с тържествен ритуал пред сградата на Община Шумен, където ще бъдат издигнати знамената на ЕС, България и Шумен. От 9.30 ч. в зала „Проф. Венета Вичева“ ще се състои тържествената сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат връчени наградите на Шумен за изкуство и култура.

От 16 ч. започва публичната онлайн лекция на проф. дин Вера Бонева, преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Темата е „Град Шумен като национално, образователно и културно средище на българите през епохата на Възраждането“. Линкът към събитието е публикуван във фейсбук страницата на Регионалния исторически музей.

От 17.30 ч. в Градската градина започват забавленията за децата. Подготвени са и подаръци за малки и големи. При лошо време шоуто за децата ще се проведе в концертната зала на Младежкия дом.

Също от 17.30 часа, но пред ДКТ „Васил Друмев“ със спектакъла „Задявки надигравки“ на режисьора Съби Събев ще бъде поставено началото на театралния фестивал „Нова българска драма“. Официалното откриване на фестивала е час по-късно, от 18.30 ч. пред сградата на театъра.

От 18.30 ч. в зала „Проф. Венета Вичева“ ще се състои симфоничен концерт под диригентската палка на Славил Димитров. В програмата са включени „Рапсодия Вардар“ и „Песен от българска сюита“ от Панчо Владигеров и Концерт за пиано и оркестър № 2 от Сергей Рахманинов.

От 19.00 часа в салона на театъра ще се играе представлението „Илинден“ по текстове от Димитър Талев и Пейо Яворов.

В 20.00 часа на откритата сцена в парк „Студентски“ започва празничният концерт за Деня на Шумен със специалното участие на популярния български поп изпълнител Миро. В него ще се включат и мажоретките от спортния клуб „Ритмик“, Freerun отбор „Layout“, формация „Танцувалня“ и младата певица Симона Стефанова от ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“.

Празничната вечер ще завърши със заря, която ще озари небето над Шумен в 21.30 часа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна