Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо понижение на британската безработица през първото тримесечие

Безработицата във Великобритания се понижи изненадващо през първите три месеца на 2021г., въпреки че по това време страната се намираше в затегнат противоепидемичен локдаун, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Нивото на безработица за периода януари - март се понижи до 4,8% от 5,1% през последното тримесечие на 2020 г., но беше с 0,8 процентни пункта над нивото на безработица през първото тримесечие на миналата година, когато коронавирусната пандемия не засегна тежко британската икономика и здравна система. Очакванията на финансовите пазари бяха за безработица от 4,9 на сто.

В същото време нивото на заетостта се повиши до 75,2% от 75,0% в края на 2020 г., но остава с 1,4 процентни пункта под трудовата заетост точно преди година (последното предпандемично тримесечие). Броят на новозаетите британци нарасна през първото тримесечие с 84 хиляди - първо повишение след началото на пандемията, докато безработните се понижиха със 121 хиляди.

Данните са поредно доказателство, че британският пазар на труда не претърпя чак толкова сериозен удар, каквито бяха опасенията, в резултат на коронавирусната пандемия. Това се дължи до голяма степен на правителствената програма за субсидиране на огромен брой работни места, засегнати от пандемията.

Отделни данни на ONS за април показват по-нататъшно подобрение на пазара на труда, като броят на служителите по ведомост във фирмите във Великобритания се увеличи с 97 хиляди спрямо март, тъй като компаниите започнаха да се адаптират към постепенното премахване на Covid ограниченията.

Това доведе до свиване на спада на броя трудовозаети в сравнение с февруари 2020 г. (преди пандемията да удари Великобритания) до 772 000, съобщи още британската статистика. Броят на незаетите работни места пък достигна 657 000 през трите месеца до края на април, нараствайки с 48 000 или с 8% спрямо предишното тримесечие.

Данните потвърждават предположенията за засилване на наемането на работна ръка, тъй като британската икономика започна да излиза от третия национален локдаун на фона на бързия напредък с програмата за ваксинация срещу Covid-19 в страната.

Има обаче сигнали, че работодателите ще изпитват трудности със запълването на свободните работни места, тъй като много чуждестранни работници вече не са в страната след затварянето и последвалото отваряне на редица фирми през последната година и в резултат на Брекзит.

Същевременно средната обща седмична работна заплата (включвайки бонусите) нарасна през трите месеца до края на март с 4,0% на годишна база, но след повишение с 4,5% през трите месеца до февруари. Изключвайки бонусите, средна седмична работна заплата се повиши през първото тримесечие с 4,6% след повишение с 4,4% през периода декември 2020 г. - февруари 2021 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна