Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС пуска облигации за 14 млрд. евро за дофинансиране на програмата SURE

Във вторник Европейският съюз емитира еврооблигации, чрез които да бъде завършена по-голямата част от финансирането на схемата за защита от безработица SURE. Това става в момент, когато доходността на държавните облигации достигна многомесечни върхове само ден по-рано.

Във вторник ЕС ще набере капитал от пазара за 14,137 млрд. евро посредством емитирането на дълговия пазар на нови 8-годишни и на 25-годишни социални облигации при интерес в размер на 92 млрд. евро, съобщава Ройтерс, визирайки меморандум на водещ мениджър на емисиите.

С оставащи по-малко от 5 млрд. евро планирани емисии, днешните облигациите ще завършат по-голямата част от финансирането на схемата SURE и ще проправят пътя на ЕС да започне емитирането на еврооблигации, чрез които да финансира своя фонд за възстановяване в размер до 800 млрд. евро, като се очаква фондът да стартира през лятото.

Това ще отбележи началото на много по-съдържателното емитиране на общ европейски дълг, като инвеститорите се надяват на създаването на безопасен актив в еврозоната.

Антоан Буве, старши стратег в банката ING, каза, че основният извод от схемата SURE, е, че "търсенето от името ЕС е силно и пропорционално на размера на дълга, който трябва да се продаде".

"Имаше хипер фактор, който донякъде изчезна, но това е разбираемо. Не забравяйте, че фондът за възстановяване също ще извършва търгове, така че все повече и повече емисиите на еврооблигации от името на ЕС ще наподобяват емитирането на дълг от държавна хазна".

Предстоящите във вторник продажби на еврооблигации за финансиране на програмата SURE следват голямата разпродажба на държавни облигации в еврозоната в понеделник, водена от спекулации, че ЕЦБ може да забави своята "Пандемичната програма за извънредни покупки" (PEPP), както и с оглед на опасения за пътя на италианската икономическа реформа.

Това доведе до нарастване в понеделник на доходността на италианските облигации до най-високи нива от повече от осем месеца насам, докато облигациите на държави като Франция, както и на  наднационални емитенти като ЕС, се представиха по-слабо от референтните германски книжа. Трябва да се има предвид, че доходността на облигациите се движи обратно на техните цени.

Във вторник пазарите на облигации в еврозоната бяха по-спокойни, като доходността на 10-годишните немски книжа, които са еталон за региона на единната валута, се понижи с един базов пункт до -0,12%.

Доходността на италианските 10-годишни книжа пък се понижава с два базисни пункта до 1,09%.

Търсенето на облигациите на ЕС беше подобно на последното емитиране на книжа за схемата SURE, въпреки нарастването на доходността на облигациите от еврозоната през последните седмици.

Осемгодишната облигация ще има доходност от около 0,01%, а 25-годишната с доходност около 0,74%, според изчисленията на Ройтерс въз основа на меморандума на водещия мениджър на емисиите.

ЕС обаче трябва да плати по-висока премия за новата емисия в допълнение към вече съществуващите облигации в сравнение с това, което обикновено се плащаше след започналото през миналия октомври емитиране на книжата за схемата SURE, смята стратегът на Commerzbank Майкъл Лайстър.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени