Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пендаровски за срещата си с Радев: Очаквам разговор между двама джентълмени

Президентите на България Румен Радев и на Северна Македония Стево Пендаровски - Скопие, 12 май 2019
Снимка: БГНЕС

Съвместното отдаване на почит на Св. св. Кирил и Методий от страна на България и РС Македония е добър символичен жест от двете страни, който може да разведри атмосферата преди предстоящите преговори по отношение на блокадата за членство в ЕС, предава БГНЕС.

Това заяви македонският президент Стево Пендаровски, който ще отпътува за Рим с един и същи самолет с българския президент Румен Радев.

„Нашето съвместно пътуване и нашите срещи във Ватикана с папата не са подчинени на решението на спора. Предложението му е отпреди месец и мислех, че е добре в българския държавен самолет да съберем цялата делегация от Скопие и тази от България за общо почитане и това го правим традиционно, не е нищо ново. Поради здравните протоколи, които се прилагат за аудиенция при папата, не можахме да отидем точно на деня, 24 май, а на 26 и 27 май. Мисля, че това е добър символичен жест от двете страни, за леко разведряване на атмосферата в очакване на предстоящите преговори относно блокадата“, каза Пендаровски в отговор на журналистически въпрос.

Целта не е да преговаряме, каза президентът, целта е да се почетат едни от личностите, които не бяха спорни дори според историческата комисия.

Той каза още, че тъй като ще прекарат много време заедно с президента Радев, неизбежно ще стане въпрос за проблема, но, както подчерта Пендаровски, това ще бъде неформален разговор.

„Не се предвижда да има официални разговори, не защото ситуацията с официалното правителство в София е такава, а защото президентът както там, така и тук, тези неща не ги върши оперативно. Те са водени и ще продължат да бъдат водени и занапред от правителствата на двете държави. Ще говорим. Но това няма да бъдат преговори“, каза президентът Пендаровски.

Той подчерта, че в тези разговори ще се опита да остане в рамките, в които е бил телефонният разговор с Радев преди няколко месеца.

„Тогава проведохме дълъг разговор по тази тема. Всеки остана на своите позиции и аз информирах обществеността за това. Смятам, че Радев има по-умерена реторика, с която обяснява българските възгледи и очаквам разговорът с него да бъде пълноценен разговор между двама джентълмени“, каза Пендаровски при посещението на ваксинационен пункт в Куманово.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!