Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария се отказа от участие в новата сделка на ЕС за доставка на ваксини на Pfizer

Снимка: EPA/BGNES

Унгария е единствената държава от Европейския съюз, която взе решение да се откаже от новата сделка за ваксини, която единният блок подписа с компаниите Pfizer и BioNTech за доставка на до 1,8 милиарда дози от тяхната съвместна ваксина срещу Covid-19, заяви говорител на ЕК.

В четвъртък Комисията потвърди новата сделка, третата, която тя подписа с двете компании, за възможното закупуване на до 1,8 милиарда дози до 2023 г., след 600-те милиона дози, поръчани при предишните два договора.

"Унгария се отказа от сделката с Pfizer", заяви говорител на ЕС, съобщава Ройтерс.

Гергели Гуляс, ръководител на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан, потвърди, че Унгария е решила да не участва в съвместната покупка, като изрази увереност в настоящите доставки на ваксини в страната.

Гуляс добави, че Унгария също така ще се въздържи да купува други ваксини чрез схемата на ЕС за обществени поръчки. "Унгария не би искала да участва в следващата глава от програмата за закупуване на ваксини в Брюксел," каза той на пресконференция в четвъртък.

"Дори ако е необходим бустер (допълнителна ваксинационна доза), има много ваксини от различни източни и западни източници", посочи още Гуляс.

Премиерът Орбан разви силни отношения с с Русия и Китай, като Унгария разреши и започна да прилага руски и китайски Covid ваксини преди одобрението им от регулаторния орган на ЕС за лекарствата (EMA) - единствената държава в Европейския съюз, която направи това.

През март правителството предположи, че руските и китайските ваксини срещу Covid-19 са по-ефективни от западните, което предизвика протест от унгарски учени и лекари.

Изглежда, че правителственият подход се отплаща, тъй като Унгария вече успя да предостави по една ваксинационна доза на 49% от пълнолетното си население, като това е четвъртата най-бърза имунизация в света, според данните на Ройтерс.

В рамките на схемата за съвместни обществени поръчки ЕС подписа споразумения с шест западни производители на ваксини, за да осигури общо до 2,6 милиарда дози. Новият договор с Pfizer е първата от втората вълна от сделки, предназначени да гарантират, че ЕС ще има достатъчно дози в бъдеще за бустери и срещу евентуални нови коронавирусни варианти.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна