Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сунак предлага да се блокира листването на фирми на Лондонската борса от съображения за сигурност

Лондонска фондова борса
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите на Обединеното кралство Риши Сунак желае да предложи да бъде спирано пускането на акции на компании на Лондонската фондова борса (LSE) "поради съображения за националната сигурност", съобщи във вторник "Файненшъл таймс", позовавайки се на източници от британското хазна.

Финансовото издание посочва, че Сунак ще започне консултации през следващите две седмици, за да се направят предложения за увеличаване на правомощията, които притежава британският орган за листване на акции на борсата, като му позволи да блокира регистрирането на дадена компания, в случай че чрез нея чужда сила може да получи държавна или търговска тайна.

Според "Файненшъл таймс" министрите и длъжностните лица от Съвета за национална сигурност ще контролират оценката.

Риши Сунак, министър на финансите на Великобритания

"Репутацията на Обединеното кралство за чисти, прозрачни пазари го прави привлекателен глобален финансов център. Планираме да го подкрепим, като вземем целеви нови правомощия за блокиране на листването на акции на компании, които представляват заплаха за националната сигурност и ще започнем консултация през следващия месец", съобщава финансово издание, цитира източник от Министерството на финансите.

Добавя се също така, че настоящите разпоредби, които позволиха на Олег Дерипаска да включи енергийната си компания EN+ в първичното публично предлагане (ППП) в Лондон през 2017 г., са причина за планираните промени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна