Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ предприема мерки за постигане на устойчива европейска икономика

Изабел Шнабел, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Изабел Шнабел заяви в четвъртък, че ЕЦБ предприема мерки, които спомагат за ускоряване на прехода към по-устойчива европейска икономика.

В реч относно ролята на централните банки, Шнабел каза, че ЕЦБ проучва как може да допринесе за стратегическите цели на Европейския съюз, като същевременно "твърдо се придържа към основната си цел за стабилност на цените“.

Освен това тя отбеляза, че централната банка извършва подробен анализ на ефекта от "неконвенционалните инструменти на паричната политика" на ЕС и доколко ЕЦБ може да стане "зелена" в своите операции.

Шнабел засегна и въпроса за инфлацията, като каза, че тя е по-малка грижа за много хора и че това е резултат от напредъка, постигнат от централните банки с течение на времето, като добави, че по-дългите периоди на ниска инфлация също са "проблем" за обществото.

Накрая тя коментира и разпределението на доходите, като каза, че ЕЦБ е установила, че "покупките на активи, известни като "количествени улеснения", са склонни да компресират, вместо да разширяват разпределението на доходите“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна