Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се брифинг на финансовия министър Асен Василев

Служебния министър на финансите Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Редовен брифинг на служебния министър на финансите Асен Василев се очаква по-късно днес, като този път няма предварително обявена тема.

За предаването „Неделя 150“ на БНР Василев анонсира, че предстои обновяване на мерките за подкрепа на бизнеса,

В първото си интервю на поста служебен министър на финансите Асен Василев заяви пред БНР, че вижда мярката 60/40 като затихваща, тъй като са необходими нови мерки за подкрепа на бизнеса.

„От 1 юни няма да има даже и ограничения как работят, така че мерките започват да се преориентират към това как да помогнем на работещите бизнеси да преодолеят липсата на средства, да се завърти наново колелото“.

Василев бе категоричен, че новите мерки трябва да са гъвкави и винаги да има готовност за връщане към подпомагането на компании за временно затваряне, ако пандемичната ситуация се влоши.

Към момента Василев не е коментирал как ще се финансират новите програми и какви са цялостните възможности на хазната.

Известно е, че има известно изоставане в събираемостта на акцизите спрямо годишния разчет, както и че служебният кабинет няма да прибегне до 5-процентния буфер в бюджета.

„Той беше и некоректно използван пролетта, защото тогава като се е видяло, че - окей мерките са заложени до март месец, но очевидно кризата продължава и ще се наложи още три месеца, можеше бъде направена актуализация (на бюджета – б.р.), а не да се пипа буфера“, каза Василев.

Междувременно от ресторантьорския бранш сигнализираха за спрени програми - нещо, което служебният кабинет категорично отрече.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна