Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия не одобри комбиниране на ваксините на "АстраЗенека" и "Спутник V"

Снимка: БГНЕС

Етичната комисия на руското министерство на здравеопазването отказа да одобри клинично изпитване за комбиниране на ваксините срещу Covid-19 на британско-шведската компания "АстраЗенека" (AstraZeneca) и на руската "Спутник V", целящо да оцени безопасността и имунологичната сила при поставянето по една доза и от двете ваксини.

"Отворени сме за сътрудничество, тъй като сме убедени в предимствата на хетерогенната стратегия за стимулиране и нейното значение в борбата срещу пандемията", заяви въпреки решението говорителят на руския офис на "АстраЗенека", който беше посочен като един от спонсорите на проекта.

Проучването беше предвидено да включва две групи доброволци, една от които първо ще получи версията на коронавирусната ваксина на "АстраЗенека" и след това 29 дни по-късно да получи като втора доза ваксината "Сутник V". При втората група пък трябваше да бъде направено същото, но в обратен ред. Експериментът трябваше да се проведе в Беларус и 6 клинични центъра в Русия.

Подобни изпитвания обаче са одобрени в Азербайджан, Обединените арабски емирства и Беларус, заяви Ирина Панарина, генерален директор на "АстраЗенека" Русия и Евразия.

Тя също така каза, че "АстраЗенека" подготвя отговор на въпроси, повдигнати от руското здравно министерство.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени