Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г-7 подчерта важността на глобалната многостранна търговия за възстановяването от Covid кризата

По време на виртуална двудневна среща финансовите министри и централните банкери от групата на седемте най-силно развити икономики Г-7 подчертаха важността на глобалната многостранна търговия за нейния принос към икономическото възстановяване и изхода от коронавирусната пандемия.

"Пандемията от Covid-19 даде още по-голяма яснота колко са важни свободната търговия и отворените пазари и колко е важно за нас да се справим с модернизацията на нашите търговски правила, особено що се отнася до здравето, дигиталната търговия и околната среда“, заяви германският икономически министър Петер Алтмайер.

Един от акцентите на двудневната среща на Г-7 беше обмена на мнения по въпросите за справедливостта и равнопоставеността в световната търговия, включително индустриални субсидии и принудителен трансфер на технологии. Участниците във виртуалната среща поискаха да продължат да работят в тясно сътрудничество в тази област.

Беше обсъдена и модернизация на търговските правила с оглед на въпросите на търговията и здравеопазването, дигиталната търговия и екологичните проблеми.

Проведе се и задълбочена дискусия относно реформата на Световната търговска организация и 12-ата конференция на СТО на министерско ниво, която трябва да се проведе през ноември.

Американският министър на финансите Джанет Йелен заяви пред своите колеги и управителите на централните банки от Г-7, че е важно да се осигури допълнителна фискална подкрепа, "за да се насърчи стабилно и трайно възстановяване след пандемията".

По време на виртуална среща на финансовите лидери на развитите икономики Йелън подчерта, че САЩ са ангажирани да решават глобалните проблеми на многостранно ниво, включително да си сътрудничат за справяне с изменението на климата и околната среда.

"Тя изрази подкрепата си за текущата работа по въпросите на цифровите плащания, включително проучване на потенциалните съображения на политиката на централната банка в областта на цифровите валути“, се казва в изявление на Министерството на финансите.

Британският финансов министър Риши Сунак пък призова за по-голям напредък в осигуряването на подкрепа на финансовите пазари за намаляване на емисиите на парникови газове.

"Беше страхотно да говоря днес с колегите си от Г-7 за действията, които трябва да предприемем за постигане на амбициозната ни програма за климата“, каза Сунак след края на срещата.

Великобритания ще бъде домакин на среща лице в лице на финансовите министри от Г-7 в Лондон на 4-5 юни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна