Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори тур на местните избори в Хърватия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Хърватия се провежда втори тур на местните избори, след което ще стане ясно кои от кандидатите ще бъдат кметове на най-големите градове в страната през следващите четири години.

На втория тур избирателите ще изберат общо власт на 14 окръга, кмет на Загреб, който има статут на окръг, 56 кметове и 87 ръководители на общини, предаде агенция Hina. Днешните избори се провеждат в 432 града и общини, в почти 5500 избирателни секции, а право на глас имат 3 231 000 избиратели.

Политическата общественост обръща специално внимание на резултатите в столицата Загреб, където Томислав Томашевич ("Ние можем") и Мирослав Шкоро (Движение "Отечество" - ДП) се съревновават; в Сплит, където Ивица Пуляк ("Център") и Вице Миханович (Хърватски демократична общност - ХДО) се кандидатират за кмет; в Риека, където се състезават Марко Филипович (Социалдемократическа партия на Хърватия - СДП) и независимият Давор Щимац; в Осиек; където сили премерват Иван Радич от ХДО и Берислав Млинаревич (ДП, "Мост").

Първите резултати от втория тур на изборите ще бъдат обявени от Държавната избирателна комисия (ДИК) на уебсайта ѝ в 20:00 часа и ще бъдат актуализирани на всеки десет минути.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна