Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Intel: Недостигът на чипове в световен план може да продължи няколко години

Изпълнителният директор на Intel Corp. Патрик Гелсингър заяви, че недостигът на полупроводникова техника в световен план може да продължи няколко години, преди да бъде решен проблемът с доставките.

Коментирайки проблема, Гелсингър обясни, че глобалната липса на технологични чипове се появи поради това, че хората масово преминаха към работа и учене от домовете си по време на коронавирусната пандемия.

"Но докато индустрията предприе стъпки за преодоляване на краткосрочни липси, все още може да отнеме няколко години, докато екосистемата се справи с недостига на леярски капацитет, субстрати и компоненти за полупроводници", заключи той в понеделник по време на виртуална сесия на изложението Computex в Тайван .

В средата на април Гелсингър каза в интервю за "Вашингтон пост", че недостигът на чипове ще отнеме "няколко години", докато започне да отслабва. Тогава той посочи, че Intel планира да започне производството на чипове в рамките на шест до девет месеца за преодоляване на недостига в американските автомобилни заводи.

Ройтерс напомня, че през март Intel обяви план за 20 милиарда долара за разширяване на модерния си капацитет за производство на чипове, изграждане на две фабрики в щата Аризона и отваряне на своите заводи за външни клиенти.

"Планираме да се разширим и на други места в САЩ и Европа, като осигурим устойчива и сигурна верига за доставки на полупроводници за света", посочи той тогава.

Плановете на Intel могат директно да отправят предизвикателство към две други компании в света, които могат да произвеждат най-модерните чипове - Taiwan Semiconductor Manufacturing Co и южнокорейската Samsung Electronics Co.

Двете компании доминират в производството на полупроводници, премествайки центъра на тежестта от Съединените щати, където някога е била изобретена голяма част от технологията, в посока Азия, където сега се произвеждат повече от две трети усъвършенствани чипове.

В края на миналата седмица изпълнителният директор на Logitech Брейкън Даръл прогнозира, че недостигът на чипове може да продължи още три до шест месеца, отбелязвайки, че неговата компания не е имала много затруднения при решаването на проблема, който е засегнал както технологичната, така и автомобилната индустрия.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна