Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на производствените цени през април с близо 10% на годишна база

Снимка: БГНЕС

През април 2021 година производствените цени в България се повишават слабо спрямо предишния месец, но отбелязват най-солиден ръст на годишна база от 2011 г. насам, бележейки скок с близо 10 на сто, показват данни на Националния статистически институт, които са предпоставка за повишаване на инфлация в близките месеци.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) се повишава през април с 0,3 спрямо предходния месец. Повишение на цените с 0,2% е регистрирано в преработващата промишленост, а с 0,6% при производството и разпределението на електрическа енергия, докато в добивната промишленост има понижение с 1,5 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната бележи ръст с 9,8%, като това представлява четвърто нарастване от началото на годината и най-солидно повишение от 2011 г. насам.

Промяна на производствените цени на годишна база


По-значителен ръст с на цени с 20% е регистрирани в добивната промишленост, в преработващата промишленост - с 10,9%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия - с 5,5 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България се увеличава през април с 0,9% на месечна база и с 6,8% спрямо година по-рано (спрямо април 2019-а година).

Индексът на цените на производител на международния пазар пък намалява с 0,7% спрямо предходния месец, но нараства с 14,6% спрямо четвъртия месец на 2020-а година.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ повишаване на априлската потребителска инфлация с 0,7% месечно и нарастване с 2% на годишна база.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна