Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобряване на промишлената активност в Китай през май

Китайският производствен сектор се разшири през май с най-бързите темпове от началото на годината благодарение на силни нови поръчки и производство, показват резултати от частното проучване на агенциите Caixin и IHS Markit.

Промишленият PMI индекс се повиши през май до 52,0 пункта от 51,9 пункта през април, достигайки най-високо ниво през 2021 г.

Общите производствени продажби са нараснали най-много в рамките на последните пет месеца, подкрепени от по-голямото търсене както в страната, така и в чужбина. Растежът на новите поръчки за износ пък се ускори през май до 6-месечен връх.

Промишленото производство също продължи да се увеличава през петия месец на годината, но темпът на растежа се забави леко поради недостига на материали и по-високите разходи за покупка на суровини.

Компаниите в промишлеността остават уверени, че производството ще се увеличи през следващата година на фона на прогнозите за нарастващо търсене на клиенти и на нови продукти. Въпреки това положителните нагласи в бъдеще отслабнаха през май до 4-месечно дъно на фона на нарастващите разходи и свързаната с пандемията несигурност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени