Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Буяр Османи смята, че решението за евроинтеграцията на РСМ зависи изцяло от президента Радев

Буяр Османи
Снимка: БГНЕС

Доколко има политически мандат в България, за да вземе решение преди изборите, къде ще бъде Пътната карта и какво би било съдържанието ѝ - това са трите основни фактора от решаващо значение за резултата от спора с България. Това каза външният министър на РСМ Буяр Османи.

В интервю за "360 градуса" външният министър не скри, че България иска Пътната карта да бъде част от официалния процес на преговори на Северна Македония, но заяви, че други държави членки на ЕС се противопоставят, защото възможен прецедент в случая с Македония може да доведе до подобни ситуации в бъдеще, в регион, пълен с двустранни спорове.

По отношение на съвместното посещение на президентите Стево Пендаровски и Румен Радев в Рим, той смята, че това е важна стъпка за изграждане на доверие и нормализиране на комуникацията между двете страни. Според него в тази среща има символика, но и същина, "защото беше възможно да се говори открито за всички въпроси и начини за преодоляване на блокадата".

„Очевидно само президентът на България има пълен политически мандат, всички останали институции имат технически мандат, свързан с организирането на избори. Често обаче казвам, че техническото правителство не е държавна избирателна комисия и може да вземе решение за започване на преговори, но тук президентът Радев е много важен и затова комуникацията в Рим беше много важна и продължава на всички нива. Имаше комуникация между министър-председатели, разменихме определени документи с министъра на външните работи, очакваме среща на министър-председателите и министрите през следващите дни и в крайна сметка ще бъде договорена динамика за използване на тези 20 дни за намиране на решение“ каза Османи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна