Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МБАЛ „Рахила Ангелова“ в Перник възстанови плановия прием и операции

МБАЛ „Рахила Ангелова“ в Перник
Снимка: МБАЛ „Рахила Ангелова“

Многопрофилната болница „Рахила Ангелова” в Перник премина в нормален режим на работа. Възстановени са плановият прием и плановите операции. Всички отделения с изключение на „инфекциозно” са отворени, съобщи директорът д-р Анатоли Митов.

Въпреки затихването на епидемията, за да се предотврати нова вълна хората трябва да се ваксинират, е категоричен д-р Митов.

„Ваксината може би няма да ни защити от следващо заразяване от вируса, аз бях пример в тази посока. С две ваксини „Пфайзер“ се разболях, но хубавото в цялата тази работа е, че това протича след това много леко, т.е. важно е ваксинирането“, каза д-р Митов.

За целия период март, април и май в региона са направени 23 605 ваксини, което е много малко, каза изпълняващия длъжността директор на РЗИ д-р Стела Димитрова. В началото, интересът към имунизациите е бил много голям, но сега има чувствителен спад. Във връзка с предстоящите на 11 юли избори здравните власти препоръчват хората, ангажирани с тях да се ваксинират.

„За СИК и РИК имаме от всички видове ваксини, и четирите, като най- добре ще бъде „Янсен”, тъй като тя е с еднократна апликация и има още време, за да могат да изградят имунитет", каза д-р Димитрова.

Тя съобщи, че за изборите на 4 април, ваксини са си поставили около 1/3 от членовете на СИК.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна