Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алфа, Бета, Гама, Делта – какви имена получиха вариантите на Covid-19

Снимка: Pixabay

Вариантите на коронавируса със сложни имена с букви и цифри получиха нови наименования от гръцката азбука в опит да бъде опростено произнасянето и да бъде избегната евентуална стигма, предаде Ройтерс.

Световната здравна организация разкри новите имена в началото на седмицата на фона на критики, че наименованията, дадени от учени, на щамове като южноафрикански вариант, наречен B.1.351, 501Y.V2 или 20H/501Y.V2, са твърде усложнени.

От началото на пандемията имената, които хората използват за вируса, провокират спорове. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп го нарече новия коронавирус „китайски вирус“, което повдигна опасения, че той използва подобни названия като политическо оръжие, за да хвърли вината на съперническата нация.

СЗО, който призовава хората да избягват имена, които асоциират Covid-19 с хора или националности, също е заявявала, че хората трябва да не използват имена на държави заедно с новите варианти.

Четирите варианта на коронавирус, смятани за притеснителни от агенцията на ООН и по-известни на обществеността като британски, южноафрикански, бразилски и индийски вариант, вече ще бъдат обозначавани с гръцките букви Алфа, Бета, Гама, Делта – по реда на установяването им.

Други варианти, които представляват интерес, са наречени на буквите, които следват.

Изборът на гръцката азбука е дошъл след месеци на обсъждания, в които са включени и други възможности като гръцки богове и измислени псевдокласически имена, посочва бактериологът Марк Палън, който е участвал в преговорите. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени