Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС най-накрая е готов да събере от пазарите 750 млрд. евро за фонда за възстановяване

Европейският съюз най-накрая е готов да събере така необходимите средства от публичните пазари, за да стимулира 27-те икономики след тежкия шок от продължаващата коронавирусна криза.

През юли 2020 г. единният блок взе безпрецедентно решение за съвместно набиране на капитал за финансиране на икономическото възстановяване - Механизма за възстановяване и устойчивост на стойност 750 милиарда евро. Този фонд за възстановяване е допълнение към вече прилаганите от отделните правителства финансови мерки за справяне с негативните последни от коронавирусната пандемия.

След като бяха предприети всички законодателни стъпки, Европейската комисия вече е в състояние да използва капиталовите пазари за търсене на необходимите средства още от този месец.

"Европейската комисия е готова да излезе на пазарите, за да набере необходимите средства, за да направи ЕС по-зелен, по-цифров и устойчив“, написа в Туитър председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Европейската комисия обяви своите прогнози за емитиране на около 80 милиарда евро дългосрочни еврооблигации през 2021 г., които да бъдат допълнени с краткосрочни книжа за десетки милиарди, за да се покрият останалите финансови изисквания.

Точният размер както на дългосрочните облигации, така и на краткосрочните книжа на ЕС, ще зависи от конкретните нужди от финансиране и Комисията ще преразгледа тази своя оценка през есента. По този начин ЕК ще може да финансира през втората половина на годината всички планирани безвъзмездни средства и заеми за държавите членки по Механизма за възстановяване и устойчивост, както и да покрива нуждите на политиките на ЕС, които получават финансиране от програмата "Следващо поколение ЕС".

Комисията заяви в началото на седмицата, че 38 финансови институции ще бъдат първични дилъри при емитирането на общи еврооблигации, включително френската BNP Paribas, германската Deutsche Bank и италианската UniCredit, съобщава бизнес телевизия CNBC.

През следващите месеци 27-те членки на ЕС ще могат да получат първото изплащане на 13% от общата сума, заложена във възстановителния фонд. Бъдещите плащания ще зависят от това дали държавите ще приложат необходимите реформи.

Ето защо държавите членки изготвиха планове за възстановяване, описвайки в тях как ще използват средствата и как ще направят икономиките си по-конкурентоспособни.

Тези документи обаче все още се разглеждат от Европейската комисия и трябва да бъдат одобрени за последен път от държавите членки. Изпълнителният орган на ЕС възнамерява да приключи своята оценка в средата на юни и след това отделните членки ще разполагат с един месец, за да дадат своето мнение за отделните планове.

Някои членки, като например Португалия, настояват целият процес на преразглеждане да приключи до края на юни.

"Това е наистина исторически момент за Европа: Началото на широкомащабни общи заеми, дори само като временна програма", посочи пред CNBC Ерик Нилсен, главен икономист в UniCredit.

"Няма да им проблем при реалното набиране на средствата от пазарите и при тяхното изплащане. Потенциалните препятствия ще се появят по-вероятно във фазата на изпълнение на реформите и инвестициите - но това е нормално за всяко едно голямо и амбициозно подобно начинание", посочи още той.

В резултат на негативното въздействие на коронавирусната пандемия икономиката на Европейския съюз се сви през 2020 г. с 6,1%, като се очаква тя да възстанови част от този спад, нараствайки с  4,2% през 2021 г., сочат прогнози на Европейската комисия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени