Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80 пистови и над 25 супермото пилоти със заявки за състезанията край Плевен

80 са подадените заявки за участие в трития и четвърти кръг от националния шампионат по мотоциклетизъм на писта. На старта ще застанат лидерите във временното класиране във всички класове – Пламен Христов – SP 125, Жулиета Ленкова – SSP 300, Александър Тодоров - SSP 600, Мартин Чой – SuperBike, Павел Драганов – F600 и Велислав Марков -F1000. Конкуренцията във всички класове този сезон е голяма и е възможно да има нови водачи в класирането.

„Аз не съм се преуморил толкова много, за да се възстановявам дълго. Готови сме за новите премеждия. Подготвен съм доста добре. От 20 години с Мартин Чой не сме сядали заедно на пресконференция, а това говори на колко години сме“, каза Александър Тодоров, който от този кръг ще кара за АМСК „АИТ Рейсинг Тийм“в клас SSP600.

„Млади сме…на 24 години. Тази седмица възобнових тренировките.  Това беше много важно за мен, тъй като седмицата след Плевен не съм тренирал. Чувствам се в отлична форма. Чакам с нетърпение двата старта в Плевен. Веднага след това ще бързам да хвана самолета за Франция, защото ми предстои легендарното състезание „24 часа на Льо Ман“, шесто за мен. Много съм щастлив, че с Александър отново сме заедно на пресконференция, тъй като ние с него започнахме да караме заедно и за момента съм единствените двама, които останахме след 24 години. Много съм щастлив, че към момента сме двамата най-добри пилоти по мотоциклетизъм на писта в България. Това е супер.“, сподели от своя страна Мартин Чой.


За първите два старта от европейския шампионат в  дисциплината супермото заявките са над 25, като участниците тази седмица ще са от България, Турция, Румъния, Чехия, Русия и Франция. Във всички класове – Junior, S3, 250cc. 450cc и OPEN битките за първото място ще бъдат много оспорвани, тъй като редом с най-изявените пилоти от СуперМото ще се състезават нови имена, амбицирани да се докажат още в първите стартове.


„В петък ще направя първите тренировки по супермото за тази година. Надявам се всичко да мине добре. Надявам се да имам гуми, тъй като е малко сложно положението с тях, номисля, че всичко ще бъде наред“, коментира Майкъл Иванов.

Домакин на състезанията ще е летищен комплекс „Долна Митрополия“, край Плевен и ще са 12-ти пореден мемориал в памет на големият приятел на българския мотоциклетен спорт – Димитър Калчев. Благодарение на него през 2007 година бе построено съоръжението за супермото печелило 3-пъти приза за „Най-добра писта в света“ в тази дисциплина.  

„12 години минаха, откакто баща ми вече не е сред нас. Това, което вие стартирахте заедно с него, продължава и се развива всяка година. Въпреки трудните моменти миналата година, всички сме тук и това много ме радва. Продължаваме да се развиваме и да се подкрепяме. Нещата се случват,“ коментира синът на Димитър Калчев Георги.

Първите официални стартове са в събота от 12,30 часа, а в неделния ден, след откриването на състезанието, което е в 11 часа, е останалата част от програмата на състезанието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна