Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В САЩ откриха потенциално ново лекарство срещу Covid-19

Електронно микроскопско изображение на частиците на коронавируса (в жълто), причинител на Covid-19, на фона на инфектирана клетка. Изображение: National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Националният здравен институт на САЩ (NIH) заяви в четвъртък, че е открил потенциално ново лекарство, което може да се използва в борбата срещу Covid-19.

Експерименталното лекарство, известно като TEMPOL, "може да ограничи инфекцията с SARS-CoV-2, като наруши активността на вирусен ензим, наречен РНК репликаза“.

Разработеното лекарство може да намали инфекциите на Covid-19 чрез увреждане на ензим, от който вирусът се нуждае, за да се репликира (да направи копия на себе си), след като влезе в човешките клетки, което потенциално може да ограничи тежестта на заболяването, казаха изследователи от NIH. Лекарството е тествано в експеримент с клетъчни култури с живи вируси.

Коментирайки откритието, Диана Бианки - директор на Националния институт за детско здраве и човешко развитие (NICHD), който е част от NIH, каза, че това "ще бъде важен инструмент за намаляване на тежестта на заболяването", ако лекарството се окаже безопасно и ефективно.

"Необходими са обаче клинични проучвания, за да се определи дали лекарството е ефективно при пациенти, особено в началния ход на заболяването, когато вирусът започне да се репликира“, заключи от своя страна д-р Трейси Руо от NIH.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени