Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фейсбук" спира профилите на Доналд Тръмп за две години

Тръмп: Това е обида за 75-те милиона американци, които ме подкрепиха на изборите през 2020 г.

Американският президент Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Фейсбук" обяви в петък, че спира всички профили (акаунти) на бившия президент Доналд Тръмп за две години, считано от 7 януари тази година, когато първоначално му беше забранено да участва в социалната медийна платформа.

Според компанията, когато спирането бъде отменено през 2023 г., ще има "строг набор от бързо ескалиращи санкции, които ще бъдат задействани, ако г-н Тръмп извърши допълнителни нарушения в бъдеще, включително и за постоянно премахване на неговите страници и профили".

"Фейсбук" добави, че разбира, че днешното решение ще се счита за "противоречиво".

Миналия месец надзорният съвет на технологичния гигант реши да потвърди забраната на компанията за акаунта на Тръмп поради ролята му в бунтовете на Капитолия на 6 януари.

Тази двегодишна забрана ще попречи на Тръмп да използва Facebook или Instagram, за да комуникира със своите последователи до след междинните избори през 2022 г. в САЩ.

Бившият президент на САЩ заяви, че двугодишната забрана, наложена срещу него от Facebook, представлява "обида" за 75-те милиона американски избиратели, които го подкрепиха на "фалшифицираните" президентски избори през 2020 г.

"Не бива да им се позволява да се измъкнат с това цензуриране и заглушаване, като в крайна сметка ще спечелим. Страната ни вече не може да понася тази злоупотреба!", посочи още Тръмп.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна