Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г-7 са близо до сделка за глобален минимален корпоративен данък от 15%

Групата от седемте най-богати икономики в света, известна като Г-7, са близо до постигане на споразумение за глобална минимална ставка на корпоративния данък от най-малко 15%, но в преговорите продължава да има противоречие как да се третират глобалните технологични компании, заявиха официални представители за агенциите Ройтерс и Блумбърг.

Финансовите министри от групата Г-7 се срещат в петък и събота в Лондон, като след дискусиите ще публикуват съвместно изявление. Споразумението за минималната данъчна ставка би било само една от двете части на една по-широка сделка, която страните се опитват да постигнат, която сделка също така обхваща важния въпрос за това, как да се разпределят данъчните налозите на някои от най-големите мултинационални компании като Facebook Inc. и Amazon.com Inc.

Постигането на консенсус относно тази част от преговорите се оказва по-сложно, като представителите на Г-7 все още продължават да преговарят.

Европейските министри вече бяха описали като "добър компромис" предложението на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън за минимална ставка от най-малко 15% - по-ниска от 21%, която първоначално предложи администрацията на президента Байдън. Все още не е ясно дали конкретен процент ще бъде включен в комюникето на Г-7, което ще бъде публикувано в събота.

"Ние сме само на милиметри от историческото споразумение," заяви преди Би Би Си френският финансов министър Брюно льо Мер.

Германският финансов министър Олаф Шолц пък заяви, че е "абсолютно уверен", че ще има споразумение до края на срещата в събота. "Ще имаме споразумение, което наистина ще промени света", каза той също пред Би Би Си.

Сделката може да допринесе за приходи от десетки милиарди долари за отделните правителства в момент, когато тяхната хазната е празна след мерките за справяне с коронавирусната пандемия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна