Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информационна кампания за гнойния хидраденит от Федерация Български пациентски форум

Снимка: Федерация Български пациентски форум

От 7 до 12 юни по света се отбелязва седмица на информираност за заболяването „гноен хидраденит“. То може да се появи във всяка възраст, но най-често засяга млади хора след започване на пубертета. Средната възраст на начало на заболяването е около 21 години. Поставянето на диагнозата се забавя средно със 7,2 години, съобщават от Федерация Български пациентски форум.

По-често са засегнати жените, като при 5 на сто от пациентите, причината е генетична. Гнойният хидраденит е възпалително имуномедиирано заболяване на космено-мастния фоликул с вторично засягане на потните жлези. Представено е с възли, абсцеси и ходове в кожата, изпълнени с гной. Ранната диагноза и лечение може да предотврати усложнения. Хидраденитът е системно заболяване и изисква подходящ план на лечение, който може да включва различни специалисти. Дерматологът играе решаваща роля. Прилага се комбинирано медикаментозно и хирургично лечение при тежки форми.

В помощ на пациентите тази година проф. Евгения Христакиева и Федерация "Български пациентски форум" организират информационна кампания и ден на отворени врати.

Прегледите ще бъдат извършвани в София и Стара Загора от проф. Христакиева и нейният екип.

Всеки ден в Стара Загора - УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, в София в клиника «Евродерма» в петък.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна