Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ спад на индустриалното производството в Германия през април

Индустриалното и промишлено производство в Германия отбеляза изненадващо понижение през април, което е нов знак, че недостигът на технологични чипове и други проблеми с доставките затрудняват възстановяването на водещата европейска икономика, показват данните немската федерална статистика Destatis.

Общото индустриално производство, включващо промишленото и енергийното производство, както и строителството, се сви през април с 1,0% спрямо март, когато нарасна с 2,2% (низходяща ревизия от предишна оценка за скок с 2,5%), докато очакванията на икономисти и анализатори бяха за нарастване с 0,5 на сто.

Понижението се дължеше до голяма степен на спад при производството на потребителски стоки с 3,3%, както и на строителството с 4,3 на сто.

Промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството от общото индустриално производство) се сви през април с 0,7% спрямо март януари, докато енергийното производство нарасна с 6,0%.

Спрямо година по-рано индустриалното производство нарасна през април с цели 26,4% след повишение с 5,1% през март тази година, тъй като точно преди година (април 2020 г.) Германия вече се намираше в локдаун с оглед на първата вълна на коронавирусната пандемия.

Спрямо февруари 2020 г. обаче (точно месец преди първата вълна на коронавирусната пандемия и свързаните с нея рестриктивни мерки в Германия) индустриалното производство през април тази година се понижи с 5,6 на сто.

Днешните изненадващо слаби данни следват оповестени от Destatis в понеделник данни за спад и на новите промишлени поръчки в Германия през април с 0,2% спрямо март, когато те скочиха с 3,9% и при очаквания за повишение с 1,0%.

Индустриални данни за април предполагат, че този важен икономически сектор на Германия ще окаже слаб принос за растежа през второто тримесечие на годината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна