Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Растеж на БВП с 2,5% през първото тримесечие спрямо края на 2020 г. и годишно понижение с 1,8%

3
Снимка: БГНЕС

Българската икономика нараства през първото тримесечие на 2021 г. с 2,5% спрямо последното тримесечие на 2020 г., когато се разшири с 2,2%, показват предварителни данни, които потвърждават експресната оценка на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо първото тримесечие на 2020 г., когато българската икономика все още не беше засегната от коронавирусната пандемия, БВП се свива с 1,8%, но след спад с 3,8% през периода октомври - декември 2020 г., потвърждавайки също експресната оценка на НСИ от средата на май.

През първото тримесечие на настоящата година брутният вътрешен продукт на България възлиза на 27,054 млрд. лева по текущи цени (или 13,833 млрд. евро), като на човек от населението се падат 3912 лева (или 2000 евро).

Промяна на БВП спрямо предходното тримесечие

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност (БДС) през първите три месеца на 2021 г.  възлиза на 23,128 млрд. лева по текущи цени.

Относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката през първото тримесечие на 2021 г. запазва дела си от 2,2% спрямо същото тримесечие на предходната година. Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0,6 процентни пункта до 26,5%, а относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, се увеличава до 71,3% при 70,7% през съответния период на предходната година.

По предварителни данни за първото тримесечие на 2021 г. крайното потребление нараства с 2,1% спрямо предходното тримесечие, а бруто образуването в основен капитал намалява с 2,0%. Износът на стоки и услуги обаче нараства спрямо края на 2020 г. с 6,7%, а вносът на стоки и услуги се увеличава с 2,7 на сто.

Промяна на БВП спрямо година по-рано

През първото тримесечие на настоящата година спрямо същото тримесечие на 2020 г. брутната добавена стойност намалява с 1,7%. Динамиката на брутната добавена стойност се определя от регистрирания спад в: Култура, спорт и развлечения; други дейности - със 7,3%, Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство - с 5,8 %, добивна и преработващата промишленост, както и производството на електрическа и топлинна енергия - с 6 на сто и строителство - понижение с 3,6 на сто.

По отношение на компонентите на крайното използване влияние за реалното намаление на БВП през първото тримесечие на 2021 г. спрямо година по-рано има износа на стоки и услуги - спад с 5,9%, като в същото време вносът се увеличава с 1,.9 на сто спрямо съответното тримесечие на предходната година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна