Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ стартира климатичен стрес тест на британската банкова и финансова система

Английската централна банка представи първия си цялостен стрес тест за способността на британската финансова система да се справи с изменението на климата, като посочи, че резултатите няма да бъдат използвани за определяне на капиталовите изисквания, съобщава Ройтерс.

Тестът ще изследва устойчивостта на най-големите банки и застрахователи в страната по отношение на среса от преминаването към нетна нулева въглеродна икономика през следващите десетилетия, както и въздействието върху финансовата система на екстремните климатични условия.

"Крайният резултат ще бъде по-стабилно управление на свързаните с климата финансови рискове в целия сектор“, заяви във вторник управителят на АЦБ Андрю Бейли.

Резултатите от климатичния стрес тест трябва да бъдат публикувани през май 2022 г.

Агенция Ройтерс отбелязва, че тестът се основава на три сценария, които обхващат период от 30 години: ранни действия на правителствата за справяне с изменението на климата, закъснели действия и сценарий, според който не бъдат предприети допълнителни действия.

Всеки сценарий ще бъде приложен към два основни риска: физически риск като пожари и наводнения поради температурни промени и рискове от преминаване към по-благоприятен за климата бизнес, който може да доведе до внезапни промени в стойностите на активите.

"Това е първият път, когато тестваме както банките, така и застрахователите, за да ни позволи да уловим взаимодействието помежду им и да разберем рисковете за финансовата система, породени от изменението на климата", посочиха от английската централна банка.

Проучването обаче няма да бъде използвано от АЦБ за определяне на нови капиталови изисквания, но ще определи начина, по който регулаторите вършат работата си и ще помогне на финансовите фирми да моделират по-добре климатичните рискове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна