Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ролан Гарос" ще има нова шампионка

Мария Сакари не може да повярва какво е направила.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мария Сакари се класира на първия си полуфиналите в турнирите от Големия шлем.

Гъркинята отстрани действащата шампионка на "Ролан Гарос" Ига Швьонтек от Полша с 6:4, 6:4 за около час и половина игра.Вече е ясно, че ще има победителка, която не е триумфирала никога в Шлема, защото Сакари, Барбора Крейчикова, Анастасия Павлюченкова и Тамара Зиданшек не са стигали дори до финал в Голямата четворка.

17-ата поставена Сакари загуби първото си подаване в срещата, но направи мигновен рибрейк срещу полякинята. След няколко отразени брейкбола и от двете, Мария нанесе решителния си удар след пробив в деветия гейм, след който сервира успешно, за да поведе в резултата. 

Серията й продължи на старта на втория сет, който тя започна с нов пробив. След като затвърди брейка, Швьонтек поиска медицински таймаут, който се проведе в съблекалнята и се завърна на корта с превръзка на дясното бедро. Играта й до края на частта обаче така и не се подобри достатъчно, за да върне пробива пасив, и така се прости с надеждите си да защити трофея от миналата година. В заключителния гейм гъркинята поведе с 40:0 и реализира третия си мачбол след ретур в аут на полякинята.

След 11 поредни победи в Париж Швьонтек отпадна.

Сакари направи пет аса и бе страхотна на първо подаване, печелейки 83% от точките, и спаси 5 от 6 възможности за пробив пред съперничката..

На полуфиналите Мария ще играе с непоставената Барбора Крейчикова от Чехия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна