Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УЕФА поиска от Украйна да махне слоган от екипите за Евро 2020

Картата на Украйна с Крим остава на екипа.
Снимка: Архив

УЕФА поиска Украйна да направи промени на фланелката си за Евро 2020 и да премахне „политическия“ слоган, който предизвика негодувание в Русия.

Европейската футболна централа заяви, че посланието „Слава на нашите герои“, което беше знаково по време на антируските протести през 2014 в Украйна, е „явно политическо“. Във вторник Русия изпрати писмо с оплакване до УЕФА заради жълтата фланелка, която включва и полуостров Крим, който бе анексиран от Русия през 2014. Но УЕФА заяви, че картата не трябва да бъде променяна, защото резолюция на Общото събрание на ООН „разпознава териториалните граници като отбелязани заради дизайна“.

Слоганът „Слава на Украйна“ също бе одобрен от УЕФА, тъй като „сам по себе си може да бъде счетен за неполитическа фраза на обща национална значимост“. Скандирането бе използвано от протестиращите, които свалиха от власт подкрепян от Кремъл лидер по време на демонстрациите на Майдана преди седем години. Размириците бяха порицани от Москва и предизвикаха криза във взаимоотношенията между двете страни. Русия анексира Крим, а конфликът отне живота на повече от 13 000 души.

Междувременно говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова приветства искането на УЕФА. „Спортът не е бойно поле, а поле за конкуренция…станете спортни герои и ще имате слава. Направете го по този начин, а не с национални слогани“, написа тя в "Телеграм".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!