Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На срещата на Г-7 Борис Джонсън изрази оптимизъм за икономическото възстановяване

Среща на лидерите на Г-7 в курорта Карбис Бей в английското графство Корнуол
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън заяви в петък, че са налични "всички причини да бъдем оптимисти" относно икономическото възстановяване след коронавирусната пандемия. По време на откриването на първата официална сесия на срещата на върха на Г-7 в Обединеното кралство той посочи, че водещите икономики "имат потенциал да отскочат много силно".

Джонсън обаче предупреди, че Г-7 не трябва "да повтаря грешката от последната голяма криза, последната голяма икономическа рецесия през 2008 г., когато възстановяването не беше еднакво във всички части на обществото".

Той заяви, че "неравенствата могат да бъдат затвърдени“ след пандемията и призова Г-7 "нашите общества да се приравнят на по-високо ново и да се възстановим по-добре“, включително "да създадем много, много милиони работни места с висока заплата и висококвалифицирани“, като страните адресират изменението на климата и преминаване към по-екологични икономики.

Британският премиер каза на останалите лидери на най-напредналите икономики в света, че срещата им на върха във формата Г-7 е шанс да се извлекат уроци от пандемията на коронавируса и да се гарантира, че те няма да повторят грешките, допуснати по време на пандемията.

Обръщайки се към лидерите на Групата на седемте, както и на Европейския съюз, той каза:

"Всъщност мисля, че това е среща, която наистина трябва да се случи, защото трябва да сме сигурни, че ще научим уроците от пандемията, трябва да се уверим, че няма да повтаряме някои от грешките, които несъмнено сме допуснали през последните около 18 месеца".

"И ние трябва да сме сигурни, че сега ще позволим на нашите икономики да се възстановят".

Борис Джонсън също така каза пред останалите лидери на Г-7, че настоящата среща е трябвало да представлява затворен и неформален разговор "край огъня", но се е превърнала в "гигантски медиен цирк“.

Докато нареждаше на медиите да напуснат срещата след встъпителните бележки, Джонсън каза:

"Това беше замислено като приятелски разговори край огъня между великите демокрации в света, но се превърна в гигантски медиен цирк, в който трябва да се поздравяваме по няколко пъти".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна