Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принц Чарлз призовава лидерите на Г-7 да се справят с "огромната климатична заплаха"

Принц Чарлз
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Негово кралско височество Чарлз, принц на Уелс, призова в петък Групата на седемте най-богати държави, известна като Г-7, да обедини усилията си за справяне с "огромните климатични предизвикателства, които предстоят".

Говорейки на приема за лидерите на Г-7, принцът отбеляза, че поради Covid-19 светът знае как изглежда "наистина безгранична криза", добавяйки, че борбата срещу изменението на климата "се отлага твърде дълго".

Той прикани лидерите на Г-7, както и изпълнителните директори на някои от най-големите компании в света, присъстващи на приема, да подходят към климатичната криза по същия начин, по който направиха това с коронавирусната пандемия. "Ние прави това за справяне с пандемията. Трябва да го направим и за планетата", заключи той.

Британската кралица Елизабет Втора беше домакин на приема на лидерите на някои от най-богатите държави в света по време на започналата в петък тридневна среща на върха на Г-7.

Към 95-годишния монарх се присъединиха и останалите най-възрастни членове на британското кралско семейство - принц Чарлз и съпругата му Камила, внука принц Уилям и съпругата му Кейт.

Това беше първото им общо публично събитие след погребението на съпруга на кралицата принц Филип през април.

На приема, проведен в "Проект Рай" (Eden Project), ботаническа градина в графство Корнуол, Англия, кралицата за първи път се срещна с Джо Байдън като президент на САЩ. Това прави Джо Байдън 13-ия американски лидер, с когото британската кралица се е срещала по време на своето рекордно 69-годишно управление.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна