Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Подем на индустриалното производство в ЕС през април при по-слабо нарастване в България

Евростат

Индустриално производство в еврозоната и в целия ЕС нарасна стабилно през април за втори пореден месец, компенсирайки спада през февруари, показват последни данни на Евростат. В рамките на България производство се повиши по-слабо, но след силен растеж месец по-рано.

Производството в целия ЕС се повиши през април с 0,5% спрямо март, когато нарасна с 0,8%, докато в еврозоната скочи с 0,8% след повишение с 0,4% месец по-рано. По този начин европейското индустриално производство компенсира спада от февруари, който беше първия след неговите сривове през март и април 2020 година, когато икономика в Европа все още бяха под влияние на шока от първата вълна на коронавирусната пандемия и въведените заради нея национални локдауни на стария континент.

Графики на индекс на индустриалното производство в ЕС и еврозоната


Скок през април беше отчетен в почти всички основни индустриални групи, като производството на потребителски стоки с дълготрайна употреба нараснаха през април с 2,9% в ЕС и с 3,4% в рамките на еврозоната, докато енергийното производство нарасна съответно с 2,9% и с 3,2%, а производството на капиталови стоки (на средства за производство) се повиши съответно с 0,8% и с 1,4 на сто. Единствено производството на недълготрайни потребителски стоки се сви през април в ЕС с 0,7%, а в еврозоната - с 0,3 на сто.

Спрямо година по-рано производството в еврозоната през април 2021 г. нарасна с цели 39,3%, а в целия Европейския съюз - с 38,7% с оглед на производствения срив през април 2020 г., когато старият континент се намираше в строг локдаун заради първата вълна на коронавирусна пандемия.

В същото време промишленото производство в България се повиши скромно през април с 0,2%, но след ръст с 4,8% през март.

Спрямо април 2020 г. промишленото производство в нашата страна нарасна с 22,8% след повишение със 7,3% през март.

Графика на индустриалното производство в страните членки на ЕС г. / г.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.