Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън: НАТО е единна и солидарността на съюзниците е непоклатима

| обновено на 14.06.21 в 23:17
Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО е единна и солидарността на съюзниците е непоклатима!

Така президентът на Съединените щати Джо Байдън определи на пресконференция в Брюксел състоянието на НАТО след срещата на върха днес.

Байдън заяви, че насрочената за сряда в Женева негова среща с Владимир Путин е от ключово значение и че ще предложи на руския президент сътрудничество по въпроси от общ интерес. И от "умния и твърд" Путин ще зависи дали ще остане противник на Запада.

Президентът на Съединените щати отбеляза, че заедно с лидерите на останалите 29 страни членки на НАТО са обсъждали и шансовете на демокрацията да оцелее:

"Съгласихме се, че една от най-важните ни общи мисии е да възродим и укрепим устойчивостта на нашите демокрации. Трябва да докажем и на света, и на собствените си народи, че демокрацията може да надделее над предизвикателствата на съвремието ни. Трябва да изкореним корупцията, която изсмуква силите ни; да се браним от онези, които подклаждат омраза и разделение за политическа изгода от фалшив популизъм; да инвестираме в укрепването на институциите, които са в основата на демократическите ни ценности; а също и да браним свободата на медиите и независимостта на съдебните ни системи".

Срещата на върха на НАТО започна с дълго очаквано от европейците признание.

„Възприемаме ангажимента за колективна отбрана, записан в член 5 на Северноатлантическия договор за свещено задължение“, заяви американският президент Джо Байдън преди разговорите с партньорите от Пакта, като посочи, че това "свещено задължение" за САЩ се отнася за Европа, Турция и Канада.

„Непрекъснато припомням на американците, че когато Америка беше нападната за първи път след Втората световна война, НАТО се притече на помощ. НАТО се притече на помощ! Те спазиха член 5-и. И сега искам цяла Европа да знае, че може да разчита на Съединените щати“, каза Байдън.

Признанието за възраждане на доверието между Америка и Европа идва след друго признание на съюзниците.

От китайските инвестиции в европейски пристанища и плановете за създаване на военни бази в Африка до съвместните военни учения с Русия - в НАТО вече са съгласни, че възходът на Пекин заслужава адекватен отговор.

Байдън призова  за "по-добра координация" между членовете на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) относно Русия и Китай. И посочи двете страни като "нови предизвикателства", пред които е изправено НАТО и които станаха актуални "през последните няколко години".

„Китай не е наш противник, наш враг. Без Китай не можем да противодействаме на измененията на климата или да контролираме въоръжението. Но без съмнение Китай е икономическо, политическо и военно предизвикателство“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Очаквано, съюзниците за първи път определиха Китай като „системно предизвикателство“ и  риск за сигурността на западния алианс.

„Русия няма да ни раздели“, подчерта още Йенс Столтенберг.

А германският канцлер Ангела Меркел допълни:

„Все по-голямо значение имат хибридните заплахи и кибератаките, а по отношение на Русия трябва да допълня и дезинформационните кампании. Редица партньори в НАТО, не само Германия, са потърпевши“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!