Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция няма да се откаже от икономическите си връзки с Китай, въпреки че другите държави го правят

Гърция не планира да прекрати икономическите си взаимоотношения с Китай, само защото другите държави преразглеждат отношенията си с Пекин, заяви постоянният представител на Гърция в НАТО пред бизнес телевизия CNBC.

Отношенията между Китай и европейските държави се влошиха от март, когато между възникна дипломатически сблъсък. Тогава ЕС реши да наложи санкции срещу Китай за "мащабни произволни задържания" на уйгури от етническо китайско малцинство. Пекин, който отрича, че нарушава правата на уйгурите, отговори с контрасанкции срещу членове на Европейския парламент. В резултат на това ЕС задържа ратификацията на инвестиционно споразумение с Пекин, което беше представено през декември 2020 г.

През изминалия уикенда пък групата на най-развитите икономики от Г-7 заяви, че ще призоват Китай "да зачита правата на човека и основните свободи“. Това е позиция, с която китайските власти не са съгласни и посолството на страната в Лондон заяви в понеделник, че дните, когато "малка" група държави предрешават бъдещия път на света, вече са приключили, посочи Би Би Си

"Ние стратегически избираме най-добрите възможности за нашата собствена държава, отново винаги в рамките на нашите задължения с основните организации, а именно ЕС и НАТО. Досега ние се присъединихме към китайската инициатива "Един пояс, един път" в много конкретен проект и в много конкретен срок, без да гледаме на това като на стратегическа връзка с друг партньор, но със сигурност няма да го изоставим, само защото така правят други", посочи Спирос Ламбридис, гръцкият посланик и постоянен представител в НАТО.

Глобалният китайски план за инфраструктура "Един пояс, един път" е предназначен да създаде обширна глобална мрежа от сухопътни, морски и цифрови връзки, свързващи Китай с Югоизточна Азия, Централна Азия, Близкия изток, Европа и Африка. Критиците на план казват, че безпрецедентната схема ще облагодетелства китайските фирми, ще засили международното влияние на Пекин и ще принуди развиващите се страни да поемат големи дългове.

На този фон Гърция задълбочи икономическите си връзки с Пекин вследствие на финансовата криза, след като средиземноморската държава получи три спасителни програми, една от които не успя да завърши. По този начин инвестициите от Китай представляват важен източник на доход за длъжника в лицето на Атина.

Такъв е случаят с пристанище Пирея, където китайската корабоплавателна компания Cosco пое мажоритарен дял през 2016 г. Пристанището е на стратегическо място между азиатския и европейския континенти. Китай направи и редица други големи инвестиции в Гърция, включително в енергетиката и недвижимите имоти.

"Ако анализираме, че от тази връзка съществува някаква заплаха, ние ще преразгледаме нашата позиция. Но в този момент всичко, което произлиза от това, са предимствата на здравословни и много законни търговски отношения", добави Ламбридис пред CNBC.

Неговите коментари са в контраст с тези на някои други европейски държави. По време на пресконференция в кулоарите на приключилата среща на Г-7 италианският премиер Марио Драги заяви, че страната му ще оцени внимателно участието си в инициативата "Един пояс, един път".

Италия беше първата икономика от Г-7, която подписа меморандум за разбирателство с Пекин през 2019 г., за да участва в този проект. По това време обаче САЩ и други страни от ЕС изразиха известна загриженост относно участието на Италия в китайския проект.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени