Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Забавяне на производствения и на растежа при продажбите на дребно в Китай през май

Индустриалното производство и продажбите на дребно в Китай нараснаха през май по-слабо от очакваното, но въпреки това данните показват, че втората по сила световна икономика продължава да се възстановява стабилно от коронавирусната криза.

Индустриалното производство нарасна през май с 8,8% на годишна база след повишение с 9,8% през април и очаквания за повишение с 9 на сто. От началото на годината китайското производство нарасна със 17,8% след скок с 20,3% през първите четири месеца на 2021 г.

Продажбите на дребно пък нараснаха през май с 12,4% на годишна база, но след повишение със 17,7% през април и прогноза за повишение с 13,6 на сто, като в рамките на първите пет месеца на 2021 г. те скочиха с 25,7% спрямо същия период на 2020 г., но след ръст с 29,6% през периода януари - април.

Дълготрайните бизнес инвестиции от началото на годината се увеличиха с 15,4% спрямо януари - май 2020 г. и след техен скок с 19,9% през първите четири месеца, докато очакванията на финансовите пазари бяха за растеж с 16,9 на сто.

Въпреки днешните по-слаби от очакваното данни китайската икономика до голяма степен успя да преодолее негативното въздействие на коронавирусната пандемия, предизвикало икономически спад през първите месеци на миналата година. Китайските управляващи обаче предупреждават, че основата на възстановяването все още не е напълно сигурна на фона на редица предизвикателства, включващи поскъпването на юана, нарастващи цени на суровините и прекъсванията на глобалните верига на доставки.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.