Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед очаква две повишения на американската лихва през 2023 г. заради инфлационните рискове

В сряда вечерта Федералният резерв на САЩ реши единодушно да запази без промяна основния си лихвен процент близо до нулата в диапазона 0,00-0,25%, както и да продължи да поддържа текущия си темп на покупки на държавни ценни книжа в размер на 120 милиарда долара на месец (програмата за "количествени улеснения").

Последните прогнози на американската централна банка обаче сочат за увеличаване на лихвените ставки през 2023 г. заради рисковете, свързани със засилващата се инфлация, въпреки че Фед отново отбеляза, че неотдавнашният ръст на инфлацията вероятно ще бъде само временен.

Последните прогнози на членовете на Фед, оповестени след края на редовното заседание, предполагат, че федералната фондова лихва ще бъде повишена до 0,6% през 2023 г. в сравнение с предишните прогнози, които показваха, че лихвената ставка ще останат на почти нулеви нива. Седем от представителите на Фед дори очакват първо повишаване на основната лихва още 2022 година.

След края на заседанието Федералният резерв представи и новите си средносрочни макроикономически прогнози, според които БВП на САЩ се очаква да нарасне през тази година със 7,0% (при прогноза през март за 6,5%), с 3,3% през 2022 г. (без промяна) и с 2,4% през 2023 г. (при мартенска оценка за растеж с 2,2%).

В същото време се очаква ниво на безработица от 4,5% през 2021 г., понижение до 3,8% през 2022г. и до 3,5% през 2023 г.

Сериозна възходяща ревизия обаче претърпяха инфлационните прогнози, като Фед вече очаква индексът на основните разходи за лично потребление (PCE) да нарасне с цели 3,4% през тази година - далеч над предходната оценка за повишение с 2,2% и над целевото ниво на централната банка от 2 на сто. За 2022 г. се очаква повишение на инфлацията с 2,1% и през 2023 г. с 2,2% при прогнози през март за растеж съответно с 2,0% и с 2,1%.

Новите макроикономически и лихвени прогнози на Фед спрямо прогнозите от март


Въпреки възходящата ревизия на прогнозите за икономическия растеж и инфлацията, изявлението на Фед след края на заседанието претърпя слаба промяна спрямо това от срещата през април.

Фед отново подчерта, че показателите за икономическа активност и заетост са се засилили, като се позова на напредъка по отношение на ваксинациите срещу Covid-19 и силната политическа подкрепа.

В изявлението също така беше отчетено нарастването на инфлация, но за пореден път Фед до голяма степен отдава това увеличение на "временни фактори".

Централната банка на САЩ също заяви, че планира да продължи закупуването на облигации в размер на най-малко 120 милиарда долара на месец, докато бъде постигнат "значителен по-нататъшен напредък" към целите й за максимална заетост и ценова стабилност.

Някои анализатори и икономисти обаче очакваха Фед да сигнализира, че започва да обмисля намаляване размера на своите покупки на активи в светлината на силното икономическо възстановяване и растящата инфлация.

Фед също така заяви, че очаква лихвените ставки да останат на почти нулеви нива, докато условията на пазара на труда не достигнат нива, съответстващи на оценките на централната банка за максимална заетост и инфлацията е на път да надвиши "умерено" целевото ниво от 2% за "известно време".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!