Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Срещата на върха между Путин и Байдън беше по-скоро положителна

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи в четвъртък срещата между руския президент Владимир Путин и неговия колега от САЩ Джо Байдън като "по-скоро със знак плюс" и полезна при определянето на това къде двете страни могат и не могат да си взаимодействат.

Песков заяви пред руската радиостанция "Ехото на Москва", че Байдън и Путин "не са провели задълбочен разговор" нито за ситуацията в Беларус, нито за тази в Украйна, но отбеляза "разминаването на позициите" по тези два въпроса.

Той каза още, че "не може да има краен срок" за възможна размяна на затворници между Русия и САЩ.

Междувременно от Кремъл посочиха, че Москва е разтревожена от разговорите за пътна карта за присъединяване на Украйна към НАТО и определи "проблема" на военния блок като една от "червените линии" на Русия.

Песков добави, че Москва и Вашингтон споделят разбирането за необходимостта да се проведат разговори възможно най-скоро за контрола на оръжията. Той каза още, че руският посланик ще се върне скоро във Вашингтон.

В сряда Байдън и Путин проведоха първата си среща лице в лице, която руският държавен глава определи като "конструктивна", а малко по-късно Байдън посочи, че Вашингтон скоро ще направи преглед на напредъка, който е постигнат в отношенията с Москва.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна