Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарската централна банка запази силно експанзивната си лихвена и парична политика

Швейцарска централна банка

Швейцарската централна банка (ШЦБ) запази очаквано непроменени основните си отрицателни лихвени ставки и свръх експанзивната си парична политика, въпреки че повиши прогнозите си за инфлацията в страната.

Банката остави непроменен основния си лихвен процент от -0,75%, който преди време замести действащия преди това целеви диапазон на тримесечния швейцарски Либор между -1,25% и -0,25%. По този начин новият лихвен процент на банката продължава да съвпада с нивото от -0,75% на депозитната лихва. Това е най-ниската лихва на централна банка в света.

ШЦБ отново подчерта, че швейцарският франк остава силно надценен и че тя е готова да се намеси на валутния пазар при необходимост, като същевременно вземе предвид общата валутна ситуация.

В същото време централната банка повиши прогнозите си за инфлацията, очаквайки тя да се увеличи с 0,4% през 2021 г. (при прогноза през март за нарастване с 0,2%) и да нарасне с 0,6% (вместо с 0,4%) през 2022 г. и с 0,6% (вместо с 0,5%) през 2023 година.

ШЦБ посочи, че очаква БВП на Швейцария да се върне към нивото от преди коронавирусната пандемия до средата на настоящата година, тъй като банката повиши прогнозата си за икономическия растеж до около 3,5% от предишна оценка за експанзия с между 2,5% и 3,0%, визирайки по-сдържаното от очакваното свиване на БВП през първото тримесечие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна